Liesbeth Lagemaat wint Grote Poëzieprijs 2021

Op maandagavond 31 mei werd in het radioprogramma Opium bekendgemaakt dat Vissenschild van Liesbeth Lagemaat de Grote Poëzieprijs 2021 is toegekend. Wij van de uitgeverij hopen zó dat de publiciteit aanzet tot het lezen van dit epische gedicht, want het is een wonder van taal en beeld.

Vissenschild vertelt het verhaal van het meisje Elpis dat verkracht en vermoord wordt. Haar lichaam wordt in de rivier gegooid, waar het door vissen gedragen blijft drijven, in een stralend licht. En dat verhaal wordt ons verteld door een kalligrafist, die het daar niet makkelijk mee heeft. Want ‘Zal het papier dan met blanke nog onzichtbare//letters, woorden vormen en zinnen, zal het tonen wat//de kalligrafist zal schrijven’. Het is daarmee ook een bespiegeling over het schrijven van poëzie.

Vissenschild is de zevende bundel van Liesbeth Lagemaat. Zij debuteerde in 2005 bij Wereldbibliotheek met Een grimwoud in mijn keel, dat bekroond werd met de C. Buddingh-prijs. Voor Nachtopera kreeg zij in 2017 de Karel van de Woestijneprijs. Een gelauwerde dichter dus, wier werk aller aandacht verdient.

Vissenschild