Eerste kinder-dassenambassadeurs van Nederland

De eerste twee kinder-dassenambassadeurs van Nederland benoemd. De kinderen gaan de kennis over ons één na grootste roofdier breed verspreiden op scholen en onder andere kinderen. Ook gaan ze Nederlandse dassen helpen in hun strijd om het bestaan.

De benoeming gebeurde tijdens de (online) boekpresentatie van DAS – het grote geheime dassenboek, het nieuwe boek van kinderboekenschrijfster Diet Groothuis, in het Medialab van bibliotheek Zeist, waar de twee kinderen hun eigen exemplaar van het boek en een dassenT-shirt kregen.

Wat kunnen kinderen concreet doen om dassen te helpen? 

  • Veel lawaai en ophef maken als er weer eens een natuurgebied(je) opgeofferd dreigt te worden aan mensenplannen en uitleggen waarom dat helemaal geen goed idee is. Dat kan op veel verschillende manieren: met filmpjes en minireportages, petities, brieven, mails, whatsapps, sms-jes en berichten aan het Jeugdjournaal, burgemeesters en wethouders, ministers en kamerleden, gemeenteraadsleden en verder aan letterlijk iedereen die ze maar kunnen bereiken.
  • Spreekbeurten geven op scholen zodat zo veel mogelijk kinderen leren hoe belangrijk deze  mooie, grappige dieren voor de natuur.
  • Lid worden van een dassenwerkgroep in de buurt om zo de dassen in hun omgeving te beschermen. 
  • Een natuurcursus volgen, zodat ze beter gaan begrijpen hoe alles met elkaar samenhangt en hoe belangrijk de natuur voor ons is.

DAS – Het grote geheime dassenboek

In dit boek nemen de verteller, een stoer meisje, en haar beste vriendin Han je mee op hun speurtocht door het bos op zoek naar dassenburchten. Ze delen hun dassenlogboek met je en leren je zo alles over deze gezellige, knuffelige familiedieren. Je hoort de jonge dassen blaffen (ja, echt) als ze samen spelen. Je bent aanwezig bij hun vermakelijke krabsessies en lacht mee als ze achter elkaar aan rennen.

En je ziet hoe moeilijk dassen het hebben in ons land vol auto’s en wegen, huizen, mensen en honden. Je kunt ze helpen. Dit boek vertelt je hoe.

  • Over de invloed van de mens op de natuur
  • Auteur verkocht meer dan 20.000 exemplaren van Het grote poetsboek
  • Illustrator was finalist in de European Design Awards 2017
  • Een spannend lees-, kijk-, leer en ontdekboek voor alle kinderen, (groot)ouders en leerkrachten die van dieren en van natuur houden en haar willen beschermen
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is paws.png

Diet Groothuis is schrijver, (stads)dichter, journalist en columnist, al kennen de meeste mensen haar van haar bestseller Het grote poetsboek dat in 2016 is verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Bijna niemand weet dat ze al jaren actief is in een dassenwerkgroep en elk voorjaar verschillende dassenburchten monitort.

© Mel Boas

Merel Corduwener (1991) is succesvol illustrator. Ze werkt voor onder andere NRC Handelsblad, Het Parool, Trouw en de Volkskrant. Binnen haar illustraties houdt ze zich bezig met maatschappelijke thema’s zoals identiteit, gender, duurzaamheid en natuur. In 2019 verscheen haar eigen boek, Polderpolonaise bij uitgeverij Atlas Contact, een illustratieboek over de Nederlandse identiteit.

© Stan Heerkens