Klimaatgeneraal van Tom Middendorp

Dé bestseller over verband klimaat en oorlog actueler dan ooit!

Niet enkel doemscenario’s, maar ook oplossingen

3D-omslag-Klimaatgeneraal-Tom-Middendorp

Met zijn blik op de toekomst gericht laat voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in Klimaatgeneraal. Bouwen aan weerbaarheid zien dat klimaatverandering en onze veiligheid sterk met elkaar zijn verbonden.

Vaak ontstaan conflicten, of zelfs oorlogen, door schaarste. Ook kan die schaarste leiden tot migratiestromen en een voedingsbodem zijn voor extremisme. Zo is met name het toenemende tekort aan water een belangrijke aanjager van spanningen. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen: van het omvormen van instituties als de NAVO en krijgsmachten wereldwijd tot aan het opvangen van water uit woestijnlucht; en van samenwerking op het gebied van energieveiligheid tot aan kernenergie als tussenoplossing.

Klimaatverandering is de grootste uitdaging van deze tijd, maar wij moeten het verschil maken.

Prijs: € 22,99
Paperback

Koop nu via:

Actueler dan ooit

De aanloop naar Klimaatgeneraal

In 2016 hield toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp een toespraak in het Vredespaleis, waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering.

Na afloop werden zijn woorden al snel opgepakt door de media. ‘Middendorp zegt dat klimaatverandering de wereldvrede bedreigt’, schreef de NOS op haar website. De toon was gezet, ‘de klimaatgeneraal’ was geboren.

Dankzij zijn jarenlange ervaring weet Middendorp precies hoe het leger te werk gaat. Het viel hem op dat er heel weinig aandacht was voor het klimaat, en hoe schadelijk dat is voor ons voortbestaan.

Afbeelding 2 - Klimaatgeneraal - Tom Middenkoop

Over klimaat als tegengif tegen oorlog

Afbeelding-Leesfragment-Klimaatgeneraal-Tom-Middendorp

Preview Klimaatgeneraal

Ga onzekerheid over klimaat en oorlog niet uit de weg, lees Klimaatgeneraal en ontdek dat:

• Klimaatgeneraal laat zien hoezeer klimaatverandering en onze veiligheid met elkaar zijn verbonden.

•  Klimaatgeneraal niet enkel een doemscenario schetst, maar komt met toegepaste oplossingen.

• Klimaatgeneraal een belangrijke visie biedt op klimaatbeheersing en veiligheid als tegengif tegen oorlog.

Auteur van Klimaatgeneraal

Tom Middendorp

Tom Middendorp (1960) is generaal buiten dienst. Hij voerde in Afghanistan het commando over de Task Force Uruzgan en was betrokken bij missies in Bosnië, Mali, Somalië en Irak. Van 2012 tot en met 2017 was Middendorp Commandant der Strijdkrachten, de hoogste functie in het leger. Middendorp leidt momenteel de Internationale Militaire Raad voor Klimaat en Veiligheid en ondersteunt innovaties op het gebied van energietransitie en waterwinning.

De pers over Middendorp

“Waar veel schrijvers, documentairemakers en activisten blijven hangen in apocalyptische vergezichten, beloont de klimaatgeneraal de geduldige lezer halverwege zijn boek met een optimisme dat positieve stoffen in het brein losmaakt.” – Paul van Liempt.

Auteursfoto - Tom Middendorp ©MinisterievanDefensie

Koop Klimaatgeneraal nu via: