Hedelse - laptopfoto

De Hedelse afpersingszaak

In dit boek onthult Yelle Tieleman op meeslepende wijze aan de hand van diepgaand onderzoek het schokkende verhaal achter een van de meest gewelddadige afpersingszaken in Nederland.

Cocaïne, terreur en de ontwrichtende macht van criminelen

Hedelse - 3d omslag

‘IJzingwekkend verhaal. Het onderscheid tussen boven- en onderwereld bestaat niet meer in Nederland.’ Misdaadverslaggever Jan Meeus.

De Hedelse afpersingszaak is gebaseerd op duizenden pagina’s strafdossier, vele gesprekken met slachtoffers en advocaten, en op bronnen in de boven- en onderwereld. Het is een spannend geschreven, alarmerend verhaal over de georganiseerde misdaad die steeds vaker gewone mensen treft.

Prijs: € 20,99
Paperback

Koop nu via:

De gewelddadigste afpersingszaak in Nederland

De Hedelse afpersingszaak

Nadat bij fruitbedrijf De Groot 400 kilo cocaïne wordt gevonden, krijgt eigenaar William een anoniem sms’je: hij moet 1,2 miljoen euro betalen voor de geleden schade. Het is het begin van een van de meest gewelddadige afpersingszaken in Nederland.

Door een blunder van het Openbaar Ministerie lekt een personeelslijst met honderden adressen uit en krijgen tientallen (ex-)medewerkers van De Groot met aanslagen te maken. Zo weten twee broers bij een brand in hun woning ternauwernood aan de dood te ontsnappen. Bij de aanslagen zijn veel jongeren betrokken die bereid zijn om voor een paar honderd euro grote risico’s te nemen. Er wordt een enorme beveiligingsoperatie opgetuigd. Justitie zet zelfs een omstreden undercoveractie op om het geweld te stoppen, maar de afperser is iedereen steeds te vlug af, zelfs vanuit de gevangenis.

 huis in brand foto

Een fragment uit De Hedelse afpersingszaak

Hedelse - spotlight foto

Leesfragment

Glasgerinkel. Eerst denkt hij aan inbrekers, maar al snel weet hij dat het foute boel is. ‘Ze zijn nu hier, nu hebben ze het bij ons gedaan,’ roept Henri naar zijn broer, die ook wakker is geworden. Als hij uit het raam kijkt ziet hij een enorme vuurzee.

Jan-Willem loopt de trap af, maar halverwege komen de vlammen en de rook hem al tegemoet, hij rent terug naar boven. ‘Bel de brandweer, bel de brandweer,’ gilt hij naar zijn broer. Dan volgt een drukgolf, die het hele huis doet trillen. Henri heeft 112 al gebeld en de telefonist zegt dat hij en Jan-Willem zich moeten terugtrekken in een slaapkamer. ‘Zet het raam open,’ schreeuwt Henri naar Jan-Willem.

Auteur van De Hedelse afpersingszaak

Yelle Tieleman

Yelle Tieleman (1988) schrijft over de georganiseerde misdaad voor Follow the Money. Daarvoor werkte hij bijna tien jaar als misdaadverslaggever bij het AD. Hij werd driemaal genomineerd voor De Tegel, die hij in 2019 won voor zijn verslaggeving over de tramaanslag in Utrecht. Hij schreef Hoe kon dit gebeuren, over de vermissing van en moord op Anne Faber.

Off the record

“De Hedelse afpersingszaak is een spannend geschreven, alarmerend verhaal over de georganiseerde misdaad die steeds meer gewone mensen raakt.” – Redacteur Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Hedelse - Yelle Tieleman auteursfoto

Koop De Hedelse afpersingszaak nu via: