Podium brengt meesterwerk van Argentijns literair fenomeen Aurora Venturini

Podium heeft de rechten verworven van Las primas, de roman waarmee Aurora Venturini (1922 – 2015) op 85-jarige leeftijd doorbrak in Argentinië. Dit is de eerste keer dat een boek van haar in Nederlandse vertaling zal verschijnen. Er gaat momenteel een golf van aankopen door de literaire wereld: de rechten gingen al naar onder meer Faber in VK, Soft Skulls in VS, Laffont in Frankrijk en Alfaguara in Portugal. Podium heeft de rechten weten te verwerven dankzij snelle onderhandelingen met Sandra Pareja van Massie & McQuilkin.

Las primas verscheen in 2007, toen Venturini 85 jaar was en nadat ze met het manuscript de Premio Nueva Novela had gewonnen. Ze verwierf hiermee grote bekendheid bij het Argentijnse publiek en het boek werd een bestseller. Dit succes viel haar ten deel na een lang, kleurrijk literair leven, waarbij ze in de schaduw bleef door langdurig uitgeven-in-eigen-beheer. Jarenlang woonde Venturini in Parijs waar ze een student was van Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir en bevriend raakte met andere Franse grootheden als Juliette Gréco en Albert Camus. Voor haar eerste dichtbundel ontving zij in de jaren veertig van de vorige eeuw een prijs uit handen van de ongekroonde Argentijnse literaire koning Jorge Luis Borges.

Venturini’s literaire stem is uitgesproken, rauw, overdonderend en volledig eigen. De nieuwste editie bevat een voorwoord van de Argentijnse auteur Mariana Enríquez. De Nederlandse vertaling wordt in de loop van 2022 verwacht.